Tammikuussa kevennetään keitolla

Nyt kun on monta viikkoa mässätty ja kinkunrasvaa syöty, lientä juotu ja päälle vielä suklaat nautittu, niin onpa se Sienimiehelläkin paikallaan pieni kevennys. Sienimies on huomannut tämmöisen yhtälön, että mitä enemmän syö sieniä, sitä vähemmän on kiloja. Sienissä on vähän energiaa ja paljon vitamiineja, siis nehän on oikein terveysruokaa talven keskellä.

Samalla kun syödään pikkasen kevyemmin, niin käytetään sinne jääkaappiin jääneet oliivit ja suolakurkut sekä loppiaisena pakastetut kinkut hyödyksi oikein marttahenkeen – ei heitetä hyvää ruokaa hukkaan!

seljanka

Askartelutuokio ainesten parissa

Tammikuun resepti on seljanka, perinteinen venäläinen keitto. Seljanka sisältää kehon nesteen poistoa edistäviä vihanneksia, kuten selleriä, eli tämäpä on oikein keventäjän unelma (smetanaa ei lasketa, pitäähän sitä nautiskellakin). Oikeaoppisesti seljankan vihannekset pilkotaan kuutioiden sijaan kolmioiksi. Siinäpä pikkuinen näpertelytuokio pimeisiin tammikuun iltoihin.

Tähän keittoon kaivetaan jääkaapin perukoilta sinne jääneet jämät. Mielikuvitusta saapi käyttää ja pistää kaapista sekaan vaikka muutakin mitä ohjeessa on. Keittoon sopivat tähteeksi jääneet suolasienet, joita ei tarvitse ryöpätä eli keittää, vedellä huuhtelu riittää. Suolaa pittää lisätä keittoon sitten varovasti tai ei ollenkaan, kun sienistä sitä jo tulee.

Tosiystävä kruunaa sienisalaatilla

Seljanka kruunataan tarjoillessa pehmoisella smetanalla, joka mukavasti pehmentää keiton makusinfoniaa. Eihän me nyt tammikuussakaan ruveta kurjasti elämään ja kaikista hyvistä herkuista tinkimään!

Sienimies kyllä ymmärtää, jos joku on kyllästynyt sienisalaattiin syötyään sitä pikkujouluista loppiaiseen, mutta ihan mahdoton sienten ystävä nauttii tämänkin keiton laittamalla keittolautaselle nokareen sienisalaattia smetanan sijaan.

Tämä se on semmonen keitto, että se vaan paranee lämmitettäessä. Talon ruoanlaittaja pääsee näin helpommalla muutaman päivän. Kylläpä lähtee näläkä, ja erityisesti suolasen nälkä! Ja mikäpä sen mukavampaa pakkasella kuin lämmittävä keitto. Kunhan nyt noita pakkasiakin tulisi, ettei vaan mene luonnonkirjat sekaisin ja ala korvasientä pukkaamaan helmikuussa…

Ja vaikka kuinka on kaamos, niin alkää nyt sitten sinne omaan mökkiin kokonaan käpertykö. Lähtekää välillä ihmisten ilmoille, vaikka Rokua health & spa:n lämpöön kylpemään ja nauttimaan talon ravintolan sieniherkkuja. Rokua health & spa:n á la carten Lohileipä sopii oikein hyvin myös keventäjälle, siinä on pariloitua lohta, savuporo-metsäsienimuhennosta, vihreää parsaa ja salaattia sekä moniviljaleipää, nam nam!

Sienimies suosittelee:
Sieniseljanka smetanan kera
Rokua health & spa á la carte: Lohileipä

Avainsanat: , , ,
Kategoria: Blogi
13 Tam

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>