Elokuun erikoiset

Ennen Sienimiehen unelmaa eli rousku- ja tattiaikaa tutustutaan elokuun erikoisuuksiin: mesisieniin, kuusilahokkaan ja koivunkantosieneen, joista viimeisen kanssa on tässä ”plokissa” myöhemmin muutama varoituksen sana.

Nämä lahottajasienet eli itse asiassa metsien tuholaiset ovat oikein herkullisia ruokasieniä ja käteviä käyttää. Ne ovat niin ohutmaltoisia ja nopeita valmistaa, ettei niistä oikein ehdi ruokaakaan laittaa ennen kuin ne on jo syöty.

kuusilahokka

Kuvassa kuusilahokka

Kaikki nämä kolme sientä kasvavat ryppäinä puiden kannoilla tai lahoamassa olevilla ja elävienkin puiden rungoilla. Lahottajista käytetään vain lakit, niiden varret on sitkeitä. Kun havaitset oikein hyvän ryppään, niin ota vaan parhaat. Siellä on varmasti mistä valkata.

Ohutmaltoisuutensa ansiosta nämä sienet sopivat erityisen hyvin vokkiruokiin pikaisesti paistettuina. Myös kirkkaat kasviskeitot ja japanilais- tai kiinalaistyyliset keitot ovat oikein hyviä loppusijoituskohteita näille sienille.

Mesisienet syö metsät – syödään me sitten mesisienet

Mesisienistä yleisimpiä ovat pohjanmesisieni ja nuijamesisieni, joista pohjanmesisieni on tavallisin ja runsain. Mesisientä löytyy melko helposti rehevämmiltä alueilta, yleisemmin lehtimetsistä. Mesisieni syö metsiä ihan harmiksi asti, joten syödään me puolestaan urakalla mesisieniä! Mesisieni on hyvä ryöpätä eli keittää nopeasti ennen ruuaksi laittamista, jotta varsinkin isommissa lakeissa oleva lievä metallinen maku häipyy.

Kuusilahokka on myös miellyttävän makuinen ja se tuo mukavaa vaihtelua suppilovahveroille. Niitä kun löytyy metsistä samoihin aikoihin, myöhäisestä syksystä pakkasiin. Ja nimensä mukaisesti kuusen kannoilta, vaikka poikkeuksiakin löytyy.

Älä sekoita koivunkantosientä myrkkynääpikkään

Koivunkantosienen kohdalla pitää muistaa: sen voi helposti sekoittaa hyvin myrkylliseen myrkkynääpikkään, joten älä syö, jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta sienestä. Jos oikein himottaa maistaa, niin vie sienet jalkoineen asiantuntijalle, joka osaa tarkistaa oikeat tuntomerkit.

Sienimiehellekin puskee kyynel silmään, kun näkee oikein hyvän sieniryppään ja miettii, jäisikö tutkimaan tarkempaan, onko kyseessä koivunkantosieni vai myrkkynääpikkä. Yleensä jatkan matkaa nyyhkien. Hyvän mesisienipaikan löytyessä pystyn kyllä pyyhkimään kyyneleet.

Tällä kertaa unohdetaan kermat ja tarjoillaan vähän kevyempiä reseptejä, kuten Mesisienipastaa italialaisittain ja Kuusilahokkacreppejä muurinpohjapannulla. Jaksaa sitten kevyin jaloin vaikka Rokualla tanssata! Jätetään se koivunkantosieni syömättä kun on se myrkkynääpikkävaara, jookos?

P.S. Pari sanaa rouskuista

Rouskuja ei vielä juurikaan ole Rokuan korkeuksilta löytynyt, mutta Sienimies ei vielä mene paniikkiin. Kunhan tässä viilenee ja alkaa sadella, niin muutaman viikon päästä ollaan ihan rouskujen normaalissa aikataulussa.

Sienimies suosittelee:
Mesisienipasta italialaisittain
Kuusilahokkacrepit muurinpohjapannulla
Rokua health & spa tapahtumat ja tanssit

 

Avainsanat: , , , , ,
Kategoria: Blogi
08 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>