Haaparousku

Tuntomerkit
Haaparouskuilla on harmaanruskea, limainen pinta ja sieni on melko kookas. Sienen jalka on lakkia vaaleampi ja ontto. Heltat ovat valkeat ja maitiaisneste valkoista. Ryöpättäessä maitiaisneste voi muuttua harmaanvihertäväksi, mikä on vaaratonta. Sienen maku on rouskujen tavoin raakana kirpeä. Haaparouskun näköislajeja ovat harmaarousku, joka on haaparouskua pienempi, ja jonka maitiaisneste on harmaaksi värjäytyvää, sekä korpirousku, jonka maitiaisneste on violetiksi värjäytyvää. Näköislajitkin soveltuvat kuitenkin ruokasieniksi. Haaparouskun erottaa näköislajeista suurehko koko, limaisuus, jalan onttous ja valkoisena pysyvä maitiaisneste.

haaparousku
Lähde: Wikimedia

Kasvupaikat
Haaparouskua löytää tuoreista, korpimaisista ja lehtomaisista metsissä kuusien ja koivujen lähettyviltä. Sieni on yleinen koko Suomessa Lappia myöten. Parasta satoaikaa on elo- ja syyskuu.

Käyttö
Sienen kirpeyden poistamiseksi haaparousku vaatii n. 5 minuutin ryöppäämisen eli keittämisen väljässä vedessä. Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan, ja sekä keitin- että huuhteluvesi heitetään pois. Haaparouskuja käytetään useimmiten sienisalaateissa, kastikkeissa ym. sieniruoissa yksin tai sekasieninä muiden rouskujen kanssa. Sienet voi myös suolata tai pakastaa.

Avainsanat:
Kategoria: Sienitietoutta
09 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>