Helmikuu on blinikuu

Tammikuussa kevennettiin sieniseljankalla, mutta helmikuussapa otetaan takaisinpäin. Nyt tankataan energiaa kunnolla, ja herkutellaan blineillä, sienillä, smetanalla ja mädillä.

Blinien kiro (tai piinallinen odottamisen autuus ) on valmistusaika: taikina tulee pistää happanemaan edellisenä päivänä. Blinit on rasvaista juhlaruokaa eikä niitä kannata syödä ylen määrin, voipi tulla turhankin täyteläinen olo. Sen verran rasvaisia ovat, että isompia blinejä riittää 1–2 per ruokailija ja pienempiä 2–4 nenää kohden.

blinit1

Sienet, smetana ja muut blinien kaverit

Ehdottomana sienten ystävänä Sienimies laittaa tietenkin tarjolle etikkasieniä tai huuhdeltuja suolasieniä hakkeluksena tai sienisalaattina. Sienet ovat aivan aatelista kumppania blineille! Lisäksi Sienimies tykkää laittaa pöytään graavikalaa, puna- tai keltasipulia ja tilliä, kaikki pieniksi hakattuina omiin kippoihinsa ja kuppeihinsa. Siitä voi sitten jokainen kerätä blinilleen haluamansa ”miksin”. Tietenkin blinien kera tarjotaan smetanaa ja kirkastettua voita, ja kyytipojaksi slaavilaiseen tyyliin votkasnapsi ja olutta. Varovasti kuitenkin, ettei vahingossa nilkka taitu.

Mitään kevytruokaahan tämä ei ole, eikä smetanan vaihtaminen creme fraicheen pelasta aterian kalorimäärää, vaan on lähinnä itsensä huijausta. Jos oikein omaatuntoa kolkuttelee, niin sittenpä voi pyrähtää pienelle patikka- tai lumikenkälenkille vaikka Rokuan maastoihin.

Mateen mätiä, tai muitakin lajeja

Mateen mäti on tähän ajankohtaan oiva ja blineihin erottamattomasti kuuluva täyte, jos joku tuttu matikoita pyytää. Mateen mäti tulee ennen käyttöä pakastaa läpijäähän vaikka minigrip-pussissa puolen sentin kerroksena. Sulatuksen ja valutuksen jälkeen sitten suolaus. Pakastamisella listitään mahdolliset loismadot, etteivät ala paholaiset sisuksissa möyryämään.

Jos ei mateen mätiä saa, niin kaupasta löytyy muikun, siian tai kirjolohen mätiä. Muikun mäti voipi olla kallista, mutta kirjolohen mäti ei oo niin hinnan kirossa, ja kauniin väristäkin se on. Mateen mäti ei ulkonäöllään houkuttele, mutta se on tosi hyvää. Jos ulkonäkö häiritsee, niin sen voi sekoittaa vatkattuun smetanaan tillin kera ja avot – tarjolla on valmis mousse blineille!

Sienimiehellä rupesi nyt niin maha mouruamaan, että taidanpa tässä laittaa taikinan happanemaan. Jos vaikka rouvan kanssa vietettäisiin viikonloppuna blinikestit – kahden kesken vaikka, niin jääpi itelle enemmän.

Sienimies suosittelee:
Blinit sienten, smetanan ja mädin kera
Rokua health & spa:n talviaktiviteetit


Kategoria: Blogi
13 Hel

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>