Huhtasieni, oikukas prinsessa

Huhtasienet ne on melkoisen vaikeita tapauksia! Yhtenä keväänä niitä pyörii pihamaan nurkilla pilvin pimein, seuraavana vuonna ei näy merkkiäkään. Saattavat kadota useiksi vuosiksi viestiä jättämättä, ja taas palata kuin mitään ei olisi tapahtunut. Meinasin sanoa, että vähän niin kuin naiset, mutta enpä sanokaan, ettei tule kotona kirpakkaa palautetta. Joutuupi vielä Sienimies niin sanotusti ulkoruokintaan koko kesäksi…

Lähde: Wikimedia

Lähde: Wikimedia

Tutki lehtikasat ja palopaikat

Huhtasieni saattaa ilmaantua – tai olla ilmaantumatta – pihoihin ja puutarhoihin: haravoitujen lehtikasojen alle, kukkapenkkeihin, ojan pientareille, piiloon pensaiden juurelle kuorikatteen joukkoon… Koska huhtasieni suosii yksityisiä pihoja, ei Sienimies uskalla laittaa tässä julki minkäänlaisia koordinaatteja.

Metsästäkin huhtasieniä saattaa löytyä, mutta luvata ei saata. Voipi etsiä omalla vastuulla samoilta paikoilta kuin korvasientä, tai vanhoilta palopaikoilta, johon muuten sienen nimikin viittaa: huhta tarkoittaa perinteisesti kaskeamalla tehtyä peltoa.

Tältä vuodelta huhtasieniaika alkaa olla ohitse, mutta tonkikaahan toki pihan perukat samalla kun kitkette siellä. Jos sinä arvoisa ”plokin” lukija satut löytämään huhtasieniä, niin ilmianna saaliisi ihmeessä – Sienimies on kyllä valmis kaivamaan kuvetta ämpärillisestä näitä oikukkaita ”rinsessoja”.

Pannulle ja ääntä kohti

Huhtasieni näyttää vähän korvasieneltä, mutta sillä on erinäköinen, lokeromainen lakki. Sieni ei ole myrkyllinen, joten sen voi heittää pannulle voin ja sipulin kera kypsymään ihan tuosta vaan, kunhan nyt roskat putsaa pois lakin ”lokeroista”. Jos et ole varma, onko kyseessä korvasieni vai huhtasieni, niin varmista asia sieniä tuntevalta, koska korvasieni on erittäin myrkyllinen ja vaatii erityiskäsittelyä.

Parhaimmillaan huhtasieni on muhennoksena tai kastikkeena, kerman säätelystä riippuen. Seuraksi perunoita ja suomalaista järvikalaa kuten ahventa ja avot: eikun ääntä kohti!

Sienimies suosittelee: Huhtasieniherkku

Avainsanat:
Kategoria: Blogi
17 Kes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>