Isohapero

Tuntomerkit
Isohaperon lakki on nuorena kupera. Myöhemmin sienen ollessa kookkaampi lakki on leveä ja tumman omenanpunainen, haalistuen keskeltä kellertäväksi. Lakin pintakelmu irtoaa helposti reunasta vedettäessä. Isohaperon heltat ovat nuorena valkoiset ja vanhemmiten kellertävät. Sienen jalka on pitkä ja tukeva, väriltään valkoinen tai hieman punertava.

Yleisesti haperot tunnistaa siitä, että jalkaa taitettaessa ne ”hapertuvat” eli murtuvat pesusienimäisiksi paloiksi. Sienen malto on haurasta ja se ei harmaannu murrettaessa vaan pysyy valkoisena. Maistettaessa sienen maku on mieto.

isohapero

Kasvupaikat
Isohaperoita kasvaa yleisenä koko maassa. Paras sato saadaan mäntyvaltaisista sekametsistä, heinäkuusta alkaen.

Käyttö
Miedon makunsa ansiosta isohapero sopii sellaisenaan paistettavaksi. Isohaperoa voidaan käyttää monenlaisissa ruoissa: keitoissa, padoissa, muhennoksissa, salaateissa jne. Sieniä voidaan myös säilöä omassa liemessä hauduttamisen jälkeen kuivaamalla, pakastamalla, öljyssä tai etikassa.

Avainsanat: , ,
Kategoria: Sienitietoutta
06 Kes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>