Jumalainen rouskujen tuoksu!

Nyt ei ole sienistä puutetta: rouskut ovat valtautuneet metsiin innolla! Rouskulajeja on Suomessa useita, mutta Sienimies keskittyy kolmen kärkeen: kangasrouskuun, haaparouskuun ja karvarouskuun. Kansanomaisesti näitä rouskuja kutsutaan myös nimillä kangassieni, haapasieni (= ”se oikea sieni”) ja karvalaukku. Sienimies on tietenkin kansan mies, joten käytänpä tässä plokissa meleko varmasti sekaisin näitä nimityksiä, mutta elä anna sen häiritä.

kangasrousku

Kasvupaikka nimen mukaan

Kangasrouskun ja haaparouskun nimistä voi kotisalapoliisina päätellä kasvupaikkaa: kangasrouskut viihtyvät kankailla, haaparouskut siellä missä haapa kasvaa. Haapasienen parhaita löytöpaikkoja ovat lampien, järvien ja jokiuomien rannat. Karvarouskuja löytyy sitten näiden seutujen välimaastosta, rannan ja kuivan kankaan välistä.

Karvarouskun tunnistaa parrasta, karvaisesta lakin reunasta, ja vaalean punertavasta vyöhykkeisestä väristä. Punaruskealla kangasrouskulla on usein silkinhimmeässä lakissaan keskellä nipukka. Haapasieni on pinnaltaan limainen, suurempi kuin kangassieni. Rouskujen heltoista tihkuu valkoista maitiaisnestettä, joka ei värjää. Katoppa kuvat tuolta Sienitietoudesta, niin selkenee paremmin.

Kangas- ja haaparouskuilla on matkijoita, mutta niiden maitiaisneste on eriväristä tai värjäävää. Myrkyllisiä muutkaan rouskut eivät kuitenkaan ole, paitsi lakritsirousku lievästi, joten ei hätiä mitiä, jos koriin joku muu kuin lakritsilta tuoksuva matkija eksyy – pataan vaan! Rouskuja kannattaa oppia tunnistamaan sienikirjan perusteella, tai tulla saaliin kanssa vaikka Sienimiehen juttusille, niin katellaan vaikka yhdessä niitä sieniä.

Ryöpäten kitkeryys pois

Nuolaiseppa rouskua huvikses. Irvistyttääkö? Rouskut ovat käsittelemättöminä kitkeriä, niinpä ne ryöpätään: keitetään väljässä vedessä ja huuhdellaan. Haapasieniä ruukataan ryöpätä 5 minuuttia, kangas- ja karvarouskuja 8 minuuttia.

Rouskut ovat aivan verrattomia keittoihin, kastikkeisiin ja erityisesti sienisalaattiin. Rokua health & spa:ssa nautitaankin näistä kolmesta rouskusta valmistettua sienisalaattia joka viikonloppu buffetpöydässä. Että tervetuloa vaan!

Sienimies kehottaakin nyt kaikkia ylös, ulos ja korin kanssa lenkille. Työnnäpä pääsi puolillaan haaparouskuja olevaan koriin, ja tunnet jumalaisen tuoksun!

Sienimies suosittelee:
Sienisalaatti rouskuista
Rokua health & spa:n viikonloppubuffet

Avainsanat: , ,
Kategoria: Blogi
09 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>