Kangashapero

Tuntomerkit
Kangashapero on yleisimpiä syömäkelpoisista haperoista. Sen lakki on tiilenpunainen, oranssi tai kellanpunainen, vanhemmiten haalistuneempi. Pintakelmu irtoaa helposti reunoista vetämällä. Nuoren kangashaperon lakki on pallomainen ja se muuttuu myöhemmin laakeammaksi ja kuperaksi. Sienen heltat ovat vaaleankeltaiset. Jalka on tukeva ja valkoinen.

Yleisesti haperot tunnistaa siitä, että jalkaa taitettaessa ne ”hapertuvat” eli murtuvat pesusienimäisiksi paloiksi. Kangashaperon valkoinen malto on haurasta ja se harmaantuu vaurioituneista kohdista. Maku on maistettaessa mieto.

kangashapero2

Kasvupaikat
Kangashaperoita kasvaa yleisesti koko maassa, useimmiten karuissa havu- ja sekametsissä, erityisesti mäntyjen seurassa. Sieniä löytyy heinäkuusta syyskuuhun.

Käyttö
Kangashapero pääsee hyvin oikeuksiinsa pannulla muhennokseksi paistettuna, yksinään tai muiden sienten kera. Ruuaksi valmistaessa ja kuivattaessa sienen väri muuttuu harmaaksi, mutta se ei vaikuta makuun eikä tarkoita sitä, että sieni olisi pilalla. Kangashaperoita voidaan myös säilöä omassa liemessä hauduttamisen jälkeen kuivaamalla, pakastamalla, öljyssä tai etikassa.

Avainsanat: , ,
Kategoria: Sienitietoutta
06 Kes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>