Kangasrousku

Tuntomerkit
Kangasrouskun lakki on tasaisen punaruskea ja silkkimäisen himmeä. Sienen lakin keskellä on usein selvä ”nipukka”. Heltat ovat vaaleat, hieman punasävyiset. Sienen vaalea tai lakin värinen jalka on hoikka, sileä ja ontto. Heltoista tihkuva maitiaisneste on valkoista ja värjäytymätöntä. Kangasrouskun maku on raakana kirpeä, mutta sieni on myrkytön. Kangasrouskua ei tule sekoittaa lakritsirouskuun, joka on lievästi myrkyllinen. Lakritsirouskun maitiaisneste on kirkasta, mikä on paras tuntomerkki erottaa nämä sienet toisistaan.

kangasrousku
Lähde: Wikimedia

Kasvupaikat
Kangasrousku on yleinen sieni koko maassa ja sen sato on runsas. Kangasrousku viihtyy erityisesti karuilla kankailla ja mäntymetsissä, joissa sieniä kasvaa sekä yksittäin että ryhminä. Kangasrouskua voi löytää heinäkuusta lokakuuhun.

Käyttö
Ennen käyttöä kangasrouskut ryöpätään eli keitetään noin 8 minuuttia väljässä vedessä kitkeryyden poistamiseksi. Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan ja sekä keitin- että huuhteluvesi kaadetaan pois. Kangasrouskuja käytetään useimmiten sienisalaateissa, kastikkeissa ym. metsäsieniruoissa sekasieninä muiden rouskujen kanssa. Sienet voi myös suolata tai pakastaa. Pienet kangasrouskut sopivat hyvin etikkasieniksi.

Avainsanat:
Kategoria: Sienitietoutta
09 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>