Kangastatti

Tuntomerkit
Kangastatin pinta on kuiva ja himmeä, väriltään kellanruskeasta kellanpunaiseen tai oliiviin vivahtava. Lakin pinta on ”pisamainen” pinnan nukkien ja suomujen takia. Pillistön väri vaihtelee oliivinvihreästä tumman harmaankellertävään. Pillistö sinertyy kun sitä kosketellaan. Malto on keltaista ja pehmeää, ja myös se sinertyy leikattaessa. Sinertyminen on normaalia ja vaaratonta. Kangastatin jalka on melko lyhyt, tasapaksu ja kellanruskea.

kangastatti
Lähde: Wikimedia

Kasvupaikat
Kangastatti viihtyy männyn seurassa. Kangastatteja kasvaa lähes koko maassa kuivissa kangasmetsissä sekä kallioiden sammal- ja jäkäläalustoilla heinäkuusta lokakuun alkuun.

Käyttö
Kangastateista, kuten muistakin tateista, veistetään kerättäessä multainen osa jalasta pois. Tarvittaessa myös pillistö poistetaan. Sen jälkeen loput lakista ja puhdas jalka lohkotaan tai viipaloidaan. Tatit valmistetaan ruoaksi paistamalla ne sellaisenaan. Useimmiten kangastateista valmistetaan keittoa, muhennosta tai kastiketta. Kangastatin maku on mausteinen, joten sitä kannattaa käyttää vaikka muiden tattien seassa tai voimakkaanmakuisen ruoan, kuten riistaruoan seurana. Kangastatit sopivat erityisen hyvin myös marinoitavaksi. Kangastatteja voi säilöä myös kuivaamalla tai pakastamalla ne viipaleina.

Avainsanat: ,
Kategoria: Sienitietoutta
22 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>