Karvarousku

Tuntomerkit
Karvarouskun tunnistaa vaalean punertavasta, vyöhykekuviollisesta ja karvareunaisesta lakista. Nuorella sienellä lakin reuna kiertyy sisäänpäin. Karvarouskun jalka on lakin tavoin vaalean punertava, melko lyhyt ja ontto. Maitiaisneste on valkoista ja sienen maku rouskujen tavoin kirpeä.

karvarousku
Lähde: Wikimedia

Kasvupaikat
Karvarouskua tapaa yleisesti koko maassa. Tuoreet sekametsät ja erityisesti koivumetsät ovat karvarouskujen tyypillistä kasvumaastoa. Sienen parasta satoaikaa on elokuu, tosin hyväsateisina kesinä karvarouskuja voi löytää jo heinäkuussa. Karvarouskuja voi kerätä syyspakkasiin asti.

Käyttö
Sienen kirpeyden poistamiseksi karvarousku vaatii rouskujen tavoin n. 8 minuutin ryöppäämisen eli keittämisen väljässä vedessä. Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan, ja sekä keitin- että huuhteluvesi heitetään pois. Karvarouskuja käytetään useimmiten sienisalaateissa, kastikkeissa ym. metsäsieniruoissa sekasieninä muiden rouskujen kanssa. Sienet voi myös suolata tai pakastaa.

Avainsanat:
Kategoria: Sienitietoutta
09 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>