Keltavahvero eli kanttarelli

Tuntomerkit
Kantarelli eli keltavahvero on helppo tunnistaa kirkkaankeltaisesta väristään ja suppilomaisesta muodostaan. Kantarellin lakki on nuorena kupera ja muuttuu kasvaessaan suppilomaiseksi. Lakin reunat voivat olla epäsäännölliset ja ”mutkaiset”. Lakin alapinnalla on paksuja, haaraisia poimuja, jotka jatkuvat jalan yläosaan asti. Kantarellin paksu malto on valkoista tai kellertävää.

Lähde:Wikimedia

Lähde:Wikimedia

Kasvupaikat
Kantarellit kasvavat joukoittain lehtipuuvaltaisissa metsissä ja lehdoissa, usein koivujen läheisyydessä, mutta myös mäntykankailla. Metsissä ne viihtyvät valoisilla paikoilla, metsäteiden ja polkujen varrella. Sienen satokausi on pitkä alkaen heinäkuun alkupuolesta loppusyksyyn kasvupaikasta riippuen – havumetsissä satokausi on pisin. Kantarelli viihtyy samoilla paikoilla vuodesta toiseen.

Käyttö
Kantarelli on erinomainen ruokasieni, joka on parhaimmillaan kun se valmistetaan tuoreeltaan. Parhaiten hieno maku tulee esille keitoissa, kastikkeissa ja muhennoksissa. Sieniä voi myös säilöä kuivaamalla tai pakastamalla ne pieneksi paloiteltuna. Ennen mahdollista pakastamista sienistä kannattaa haihduttaa vesi pois paistinpannulla.

Avainsanat: ,
Kategoria: Sienitietoutta
22 Hei

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>