Korvasieni

Tuntomerkit
Korvasienen lakki on epäsäännöllisen poimuinen, muodoltaan aivoja muistuttava ja 3–12 sentin levyinen. Lakin väri vaihtelee punaruskeasta mustanruskeaan. Sienen jalka on ontto, melko lyhyt ja vaalea, ruskeaan tai violettiin vivahtava.

Lähde:Wikimedia

Lähde:Wikimedia

Lähde: Flickr

Lähde: Flickr

Kasvupaikat
Korvasienen tyypillistä kasvualuetta ovat hiekkapohjaiset, kuivat mäntykankaat. Korvasieni viihtyy paikassa, joissa maan pinta on rikkoutunut, kuten hakkuuaukeilla ja metsäteillä. Korvasieniä voi löytää maan etelä- ja keskiosista huhtikuun puolivälistä kesäkuun alkuun ja pohjoisemmasta juhannukseen saakka.

Käyttö
Korvasieni on käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen! Ennen ruoaksi käyttöä sienet on ryöpättävä eli keitettävä kahteen kertaan, jotta hengenvaarallinen gyromitriini-myrkky poistuu. Sieniä keitetään vähintään viisi minuuttia kerrallaan, keittovesi vaihdetaan välillä ja sienet huuhdellaan molempien keittämisten jälkeen. Keitinvettä ei saa käyttää ruuanvalmistuksessa.

Korvasieniä voidaan säilöä myös kuivaamalla. Ennen ruoaksi käyttöä kuivattuja sieniä liotetaan ensin kaksi tuntia, jonka jälkeen ne keitetään kaksi kertaa kuten tuoreetkin sienet. On hyvä huolehtia sekä keittämis- että kuivaamistilan tuuletuksesta.

Korvasieni on parhaimmillaan muhennoksissa, kastikkeissa ja keitoissa.

Avainsanat:
Kategoria: Sienitietoutta
31 Tou

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>