Korvasieniä, kevään herkkuja

Oijoi, nyt niitä taas putkahtelee, ryppyisiä kuin rusinat, joidenkin mielestä luvattoman rumia ja kaiken lisäksi raakana myrkyllisiä, mutta niin herkullisia! Korvasienet on kevään ensimmäisiä herkkuja, jotka saavat Sienimiehen ja muut sienten ystävät levottomiksi: mihinkä aikaan aamulla silmien olisi hyvä rävähtää auki, jotta ehtii ennen muita lupaavalle hakkuuaukealle…?

Korvasienillä rämmäytetään auki myös Sienimiehen blogi ja ensimmäinen ”plokikirjotus”. Tässä blogissa kertoilen vuoden mittaan ajankohtaisista sienistä, ja saattaapa tänne välillä eksyä muitakin tarinoita sieniin liittyen, jos nyt joku hyvä juttu tulee mieleen.

Korvasieni kavereineen viihtyy tosiaankin kangasmaastossa, noin 2 vuotta vanhoilla hakkuuaukeilla, rikkoontuneella maanpinnalla. Korvasieni on hyvä kun se on napakka, mitään kosteita lötkyjä ei kannata kerätä. Mitä pienempi, sen sievempi, sanoisin. Mutta kyllä sellaisia miehen nyrkin kokoisia molleroitakin löytää käyttökelpoisina.

Lähde:Wikimedia

Lähde:Wikimedia

Muista: myrkyllinen ilman käsittelyä!

Korvasieniä käyttäessäsi MUISTA: sieni on raakana tappavan MYRKYLLINEN! Älä maista raakana, koska ensin kirvelee kieltä ja sitten korjaa kuolo. Poimiessa kertakäyttöhanskat ovat melko käteviä, mutta eivät pakollisia, koska ei se myrkky näppien kautta imeydy.

Herkuttelijoiden onneksi korvasienen myrkky on vesiliukoista. Korvasienet on ryöpättävä, eli ne tulee keittää kahdesti vähintään 5 minuuttia kerrallaan runsaassa vedessä. Siis: keitä kerran vähintään viisi minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja huuhtele sienet. Laita uutta vettä reilusti tilalle ja keitä uudelleen vähintään viisi minuuttia. Kaada jälleen keitinvesi pois ja huuhtele sienet. Älä missään nimessä käytä keitinvettä ruuanlaittoon! Sellaistakin Sienimies on kuullut, ja seuraukset olivat huonot. Kun korvasienet käsittelee oikein, niitä voi käyttää turvallisesti myös sieniharrastuksen aloittelija.

Sienitietoutta: Korvasieni

Ai vinkkejä vai?

Järvenpäässä ensimmäiset korvasienet ovat nousseet 2 viikkoa sitten ja Jyväskylässä sieniä oli ”ihan kauheesti” viikko sitten. Ennusteet hyvälle sadolle Rokuan korkeudella ovat oikein lupaavat ja parin viikon sisällä tulosta pitäisi jo näkyä…mutta oikeastaan ennustuksiin ei voi luottaa, joten enpä taida ennustaa enää yhtään mitään.

Nyt odotellaan vaan sadetta, että sato olisi suuri. Sitä odotellessa voipi jo hankkia tarvikkeet nokkoskeittoa ja korvasieniä varten, tai vaikka järjestää porukalla reissu Rokua health & spa:n ravintolaan – siellä korvasieniä pääsee makustelemaan etukäteistilauksesta.

Sienimies suosittelee:
Nokkos-korvasienikeitto

Avainsanat:
Kategoria: Blogi
31 Tou

4 vastausta artikkeliin ”Korvasieniä, kevään herkkuja

    1. Sienimies

      Kiitoksia, Sienimies välittää terveiset ”sivutiimille”. Tervetuloa vaan Rokualle, löytyypi sieltä sienestyksen lisäksi paljon muutakin aktiviteettia.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>