Kosteikkovahvero, sienimaailman diskofriikki

Vuosi sitten taisin plokissa mainita kanttarellin eli keltavahveron olevan metsän kuningatar, mutta silti sanoisin, että vahveroitten kaunein sieni on kosteikkovahvero. Jos suppilovahvero on hankala löytää, niin kosteikkovahvero on melkein mahdoton. Etsiskellessä muita sieniä sitä saattaa löytää vahingossa.

Nöyrillä mielin kun menee metsässä takaperin ja kumartelee, niin saattaa nähdä oransseja pitkiä sääriä. Silloin kannattaa pysähtyä paikoilleen, siinä sitä on puolen metrin päässä nenästä, kosteikkovahveroa.

artisokkakeitto

Pölläytä pöheikköä sienikepillä

Kosteikkovahvero on melkein suppilovahveron näköinen, mutta lakin reuna on röpelöisempi ja jalka on aivan kirkkaan oranssi. Ihan tulee mieleen 1980-luku ja aina tyylikkäät neonvärit, se ehkä kuvaa väriä parhaiten. Se on sellainen sienimaailman diskofriikki!

Nimensä mukaisesti kosteikkovahvero viihtyy kosteikoissa, rämeiden reunamilla, jokien varsilla, metsätraktoreiden jättämissä painaumissa ja puoliksi maatuneiden ruskeiden lehtikasojen joukossa. Kannattaa olla mukana vaikka sellanen sienikeppi, jolla vähän pölläyttää pöheikköjä, niin sieltä se saattaa tämä ihmeellisen värinen sieni löytyä.

Kekrin herkkuna hammaslääkärin unelma

Kosteikkovahveron maku on makeampi kuin suppilovahverossa, joka sekin on juuri tämän hetken sieni. Kauppasienenä kosteikkovahveroa saa poimia suppilovahveron sekaan, mutta minä pitäisin sienen hienon värinsä takia erillään ja yllättäisin ruokailijat käyttämällä sitä koristeena.

Nyt kun kekrinä mässäillään uuden sadon herkuilla, niin kaivetaan kasvimaalta maa-artisokkaa, tehhään siitä hieno alkukeitto ja käytetään kosteikkovahveroa siinä keiton päällä. Pääruoaksi tietenkin syksyyn kuuluva riistapata, johon upotetaan joukkoon niinkin erikoinen sieni kuin hallavahakas tai rusko-orakas – niiden puutteessa toki suppilovahverokin käy.

Jälkiruoaksi herkutellaan jäisillä karpaloilla kuuman kinuskikastikkeen kera, mikä on oikea hammaslääkärin unelma. Siinä on ihmisillä mukavannäköisiä ilmeitä tätä jälkiruokaa nauttiessa! Jos joukossa on hammaslääkäri, niin se kerkiää siinä irvistelyn aikana melkein tarkistamaan onko hampaissa reikiä.

Sienimies suosittelee:
Kekrin ajan herkkumenu: Maa-artisokkakeitto paistettujen kosteikkovahveroiden kera, Syksyinen riistapata hallavahakkailla ja Jääkarpalot kuumalla kinuskikastikkeella

Avainsanat: ,
Kategoria: Blogi
10 Lok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>