Kosteikkovahvero

Tuntomerkit
Kosteikkovahvero muistuttaa paljon suppilovahveroa, mutta sen erottaa jalan oranssimmasta väristä ja poimureunaisesta lakista, joka on suppilomainen tai torvimainen. Lakin väri vaihtelee kellanruskeasta oranssinruskeaan ja sen alapinta on sileä tai hieman ryppyinen, vaaleanharmaa tai oranssinkeltainen. Kosteikkovahveron jalka on ohut, pitkä, ontto ja erottuvan oranssinkeltainen. Haju on voimakas mutta miellyttävä ja maku on mieto, hieman makeahko.

kosteikkovahvero

Kasvupaikat
Kosteikkovahveroa kasvaa nimensä mukaisesti kosteikoissa: lettosoilla ja rämeiden reunamilla, sammaleisten havumetsien kosteikoissa, lehtokorvissa, korpimaisissa kuusimetsissä ja jokien varsilla. Satoaika on heinäkuusta syyskuuhun, lämpiminä syksyinä jopa lokakuuhun asti. Sientä löytää enemmän Etelä-Suomesta, Pohjois-Suomea kohti mentäessä se harvinaistuu.

Käyttö
Kosteikkovahvero sopii suppilovahveron tavoin käytettäväksi monipuolisesti erilaisissa ruoissa yksinään tai muiden sienten seassa: kastikkeissa, keitoissa, piiraissa, pizzoissa, murekkeissa, kiusauksissa ja sellaisenaan lisukkeena. Kauniin värinsä ansiosta se sopii hyvin ruokien koristeeksi. Säilöntämielessä kosteikkovahverot soveltuvat pakastettaviksi ja kuivattaviksi. Ennen pakastamista kosteikkovahveroista haihdutetaan enin vesi pois paistinpannulla.

Avainsanat:
Kategoria: Sienitietoutta
10 Lok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>