Kuusilahokka

Tuntomerkit
Kuusilahokka kasvaa suurina tuppaina kuusen kannoilla. Kuusilahokan lakki on sileä, kellanruskea, keskiosasta tummempi ja halkaisijaltaan alle 6 cm leveä. Jalka on ohut, ontto, jopa 10 cm pitkä ja usein käyrä.

Kuusilahokka muistuttaa myrkyllisiä sukulaislajejaan punalahokkaa ja kitkerälahokkaa, ja sen voi sekoittaa myös hyvin myrkylliseen myrkkynääpikkään (kts. lisää myrkkynääpikästä Koivunkantosienen tuntomerkeistä).

Hyvä tuntomerkki lahokkalajien erottamiseksi on maku: kuusilahokka maistuu miedolta, vain hieman karvaalta, ja sen maku muistuttaa tuoretta hernettä. Punalahokka on väriltään selkeästi punertavampi ja se maistuu karvaalta maistettaessa. Kitkerälahokka maistuu hyvin karvaalta.

kuusilahokka

Kasvupaikat
Kuusilahokka viihtyy nimensä mukaisesti kuusen kannoilla tai kaatuneiden kuusten rungoilla. Laji on yleinen koko maassa, ja sitä löytyy samoihin aikoihin kuin suppilovahveroita, myöhäisestä syksystä ensimmäisiin pakkasiin asti. Joskus kuusenlahokkaa saattaa löytyä myös keväällä toukokuussa.

Käyttö
Kuusilahokka on hyvä ruokasieni, joka soveltuu mainiosti keittoihin. Sienestä käytetään vain lakit, koska sienen jalka on sitkeä Muutoin sientä ei tarvitse esikäsitellä. Kuusilahokkaa voi säilöä pakastamalla.

Avainsanat:
Kategoria: Sienitietoutta
08 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>