Lampaankääpä pannulle ja asia on pihvi!

Nyt on ollut Sienimiehen mielestä pikkasen liian lämmin syksy. Se on harmillisesti verottanut tatti- ja rouskusatoa, ja toukat pirulaiset ovat nyt oikein innostuneet tattien kanssa. Ei nyt kuitenkaan masennuta, vaan tutustutaan erääseen metsän erikoiseen herkkuun: lampaankääpään.

Lampaankäävän perään mennään synkkään kuusimetsään mutta ei kuitenkaan synkin mielin. Nuori lampaankääpä hohtaa siellä valkoisena, kaverien kanssa vierekkäin, muodostaen joskus tiiviinkin ryppään.

Lähde:Flickr

Lähde:Flickr

Synkkien metsien piileskelijä

Rokuan alue on kangasmetsävoittoinen, valoisa ja melko loivarinteinen, mutta syvien suppajärvien varjoisimmilta jyrkiltä rinteiltä lampaankääpää voi löytää. Kannattaa tarkkailla tilannetta kuten muidenkin sienien kanssa: edellisenä päivänä sitä ei ole ja seuraavana päivänä voi olla sammalmättäät valkoisenaan. Sitten kannattaakin toimia, että saa nuoria, parhaita sieniä. Siellä metsässä kun on muitakin herkuttelijoita kuin me – ne toukat.

Nuoren lampaankäävän lakki on kermanvalkoinen ja pillistö hieman kellertävä. Vanhemmiten lakki muuttuu ruskehtavaksi tai punertavaksi. Sieni on toki käyttökelpoinen silloinkin.

Lampaankäävän voi sekoittaa typäskääpään, mutta molemmat ovat myrkyttömiä. Eipä siis haittaa, jos koriin eksyy väärä kääpä. Syödessä sen tosin huomaa: sanoisinpa että typäskääpä on vatsan täytettä, kun taas lampaankääpä on herkku! Pannulla eron viimeistään huomaa: lampaankääpä muuttuu paistettaessa kauniin sitruunankeltaiseksi, kun taas typäskääpä ei väriään muuttele.

Mää syön tään, syö sää tää

Nuoresta, hyvin muodostuneesta, lihaisasta ja kiinteästä lampaankäävästä saa erinomaisen pihvin. Lampaankääpäpihvi on herkku, jota ei muista sienistä pysty tekemään! Siitä vaan putsauksen ja paneroinnin jälkeen lakki kokonaisena pannulle. Maistuu muuten sekä kasvis- että lihansyöjälle. Ja heleppo kun mikä valmistaa. Ruokapöydässä voi sitten määkäistä vieruskaverille: Mää syön tään, syö sää tää.

Isommat ja epämääräisemmän muotoiset lampaankäävät kannattaa pilkkoa pieniksi ja valmistaa niistä voin ja kerman kera paksuhko soosi. Tuleepa muuten erinomainen lisä liha- ja kasvisruoille, näin metsästysaikaan vaikka riistalle tai hirvipullille.

Sienimies innostui nyt sen verran, että laitetaanpa resepti tällä kertaa oikein lisukkeineen päivineen! Syksyn kunniaksi tarjoillaan lampaankäävän lisänä syysjuureksia ja kypsän sienen sitruunan väriin mätsäävää kastiketta.

Sienimies suosittelee:
Lampaankääpäpihvit, hunajaiset syysjuurekset ja sitruuna-kermaviilikastike

Avainsanat:
Kategoria: Blogi
18 Syy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>