Lampaankääpä

Tuntomerkit
Lampaankääpä on nuorena puhtaan kermanvalkoinen. Vanhemmiten lakki muuttuu ruskehtavaksi tai punertavaksi, jalan ja alapinnan säilyessä kermanvalkoisena. Lakin alapinnassa on ohut ja tiivis pillikerros. Ryhmissä kasvava sieni on epäsäännöllisen muotoinen ja kasvaa halkaisijaltaan jopa parikymmensenttiseksi. Sienen jalka on muhkurainen, lyhyt ja tanakka, ja malto on kiinteää ja valkoista.

Lampaankääpä muuttuu vioittuessaan ja ruoaksi valmistettaessa keltaiseksi. Sieni muistuttaa typäskääpää, mutta typäskääpä on yleisilmeeltään ruskeampi. Typäskäävän väri ei myöskään muutu sitä vioitettaessa tai ruoaksi valmistettaessa. Molemmat sienet ovat myrkyttömiä ja kelpaavat ruoaksi, mutta typäskäävän maku on kitkerämpi.

Lähde: Wikimedia

Lähde: Wikimedia

Kasvupaikat
Lampaankääpä kasvaa ryhminä havumetsissä, useimmiten sammaleisissa, varjoisissa, vanhoissa kuusikoissa. Sieni on yleinen Etelä-Suomessa, mutta sitä voi löytää myös pohjoisempaa. Satoaika on elokuusta lokakuun puoliväliin.

Käyttö
Kiinteytensä ansiosta lampaankääpä soveltuu sellaisenaan paistettuna erinomaiseksi pihviksi. Pilkottuna sienestä voi tehdä muhennosta tattien tapaan. Lampaankääpää voi säilöä pakastamalla sen jälkeen, kun sienet on pilkottu, kiehautettu pannulla omassa liemessään ja jäähdytetty. Sieniä voi myös kuivata ja säilöä mausteliemessä.

Avainsanat:
Kategoria: Sienitietoutta
18 Syy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>