Malja valmistuville – ja sieniä juhlaväelle

Äidit, veteraanit ja J.V. Snellman on nyt juhlittu. Kuun vaihteessa ovat vuorossa nuoret ja varttuneemmatkin maan toivot: ammattiin valmistuvat ja ylioppilaat.

Sienimies lähestyy tätä teemaa kahdelta suunnalta: pienen valmistujaisjuhlan menyyllä perheen kesken ja isomman porukan noutopöydällä. Ihan kaikenkattavaa notkuvaa noutopöytää ei Sienimies kuitenkaan laadi, vaan annanpa muutamia vinkkejä, millaista vaihtelua buffetiin voisi tuoda ajankohtaisilla sienillä, korvasienillä ja huhtasienillä.

parmankinkku

Ahventa ja korvasieniä valmistujaismenyyssä

Jos valmistuvaa juhlitaan pienemmällä porukalla, on aikaa laatia ihan kokonainen menyy alkuruoasta jälkiruokaan. Alkuruoaksi Sienimies valmistaisi tuorejuusto- ja sienitäytteiset parmankinkkurullat parsan kera. Alkuruoka tarjoillaan kylmänä, joten täytteen voi valmistaa ja parsatkin keittää valmiiksi vaikka edellisenä päivänä. Sitten ei tarvitse kuin rullaati rullailla juhlapäivän aamuna!

Pääruokaa varten otetaan onki, vaikka jo edellisenä päivänä etteivät muut juhlien järjestelijät vallan hermostu, ja käydään kalastelemassa pulleita ahvenia. Ne ovat justiinsa nyt ajankohtaisia kaloja. Ahvenet paistetaan rapeiksi ja tarjoillaan ihan pikkuruisten, ryöpättyjen korvasienten ja tilli-sitruunavoinokareen kera.

Jälkiruoaksi kaupasta mansikkarasia ja niistä mansikkakakku mummon reseptillä, ja muuta ei tarvitakaan. Juomaksi käy läpi koko aterian prosecco, pirskahteleva valkoviini.

Sieniä myös noutopöytään

Noutopöytään Sienimies vinkkaa selaamaan tästä ”plokista” löytyviä reseptejä ja soveltamaan niistä mukavia pikkunaposteltavia. Erityisesti noutopöytään sopii korvasienipiirakka pieninä 3 x 3 cm:n annospaloina, pikkuruiset sienibruchetat ja vaikkapa sieni-tuorejuustotäytteiset tuulihatut. Tuulihatut ovat haasteellisia leivottavia, mutta turhan ressin välttämiseksi voi mennä helpomman kautta ja ostaa niitä valmiina hyvin varustellusta ruokakaupasta. Kannattaa muuten kysäistä vaikka paikallisesta leipomostakin. Tuulihatut noutopöytään voi hyvin täyttää vaikka samalla täytteellä, kuin valmistujaismenyyn parmankinkkurullat.

Ensi viikolla korvasienisato räjähtää

Edellisessä plokissa Sienimies haisteli jo vähän tulevan kesän sienisatoa. Ensimmäiset korvasienet keräsin ja maistelin tuossa pari viikkoa sitten. Oikein hyviä olivat!

Tämä kansalaisia muutaman viikon riivannut kylmä sadekausi on kyllä ollut minulle mieleen. Se on tehnyt sienirihmastoille oikein hyvää. Uskallanpa sanoa, että tulevan viikonlopun lämpöisten kelien jälkeen korvasienten sato räjähtää. Niin että kumpparit jalkaan ja metsätyömaille jäljittämään näitä ruttuisia kavereita!  Kun keräät sieniä, niin leikkaa aina kunnolla hiekkaista jalkaa pois. Älä missään nimessä revi korvasientä maasta ja kippaa sitä sitten nurinpäin. Silloin valuu kaikki hiekat sienen poimuihin, ja se ei tunnu kovin mukavalta hampaissa.

Senhän kaikki jo muistavat, että korvasieni on käsittelemättömänä hengenvaarallinen, mutta oikein käsiteltynä herkku. Eli oikeanlaista ennakkokäsittelyä ei saa missään nimessä unohtaa! Kurkkaapa se ryöppäysohje vaikka Sienitietoudesta ja muita vinkkejä tästä korvasieniä käsitelleestä kirjoituksesta.

Sienimies suosittelee:
Ylioppilaan ja ammattilaisen juhlamenyy

Noutopöytään:
Sienipiiras, jossa sienet voi korvata näin keväällä korvasienillä ja juuston fetajuustolla
Haperobruchetta, jossa sieneksi käy hyvinkin korvasienet ja huhtasienet näin keväällä – tai mikä vaan edellisen sadon sieni, jos sattuu vielä pakkasesta löytymään.

Kysäiseppä myös Rokua health & spa:sta, josko siellä kohtapuolin olisi korvasieniä tarjolla!

 

Avainsanat: ,
Kategoria: Blogi
15 Tou

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>