Männynherkkutatti

Tuntomerkit
Männynherkkutatin lakin väri vaihtelee punaruskeasta kuparinpunaiseen. Lakin alapuolella on tiheä pillistö, joka on nuorella sienellä vaalean harmaa ja myöhemmin kellanvihreä. Sienen malto lakin pinnan ja pillistön välissä on kiinteä ja valkoinen. Jalka on tukeva, vaalea tai vaalean punaruskea, suora tai pyöreähkö. Jalassa voi olla vaaleaa verkkokuviointia, joka erottuu parhaiten jalan yläosassa lakin alapuolella. Muita herkkutattilajeja ovat herkkutatti (kuusenherkkutatti) ja tammenherkkutatti, joiden eroja voi halutessaan opiskella sienioppaista.

Männynherkkutatti
Lähde: Wikimedia

Kasvupaikat
Männynherkkutatti viihtyy nimensä mukaan havumetsissä mäntyjen seurassa.

Käyttö
Tatit ovat suosituimpia ruokasieniä koko Euroopassa. Männynherkkutateista, kuten muistakin tateista, veistetään kerättäessä multainen osa jalasta pois. Tarvittaessa myös pillistö poistetaan. Sen jälkeen loput lakista ja puhdas jalka lohkotaan tai viipaloidaan. Tatit valmistetaan ruoaksi paistamalla. Useimmiten niistä valmistetaan keittoa, muhennosta tai kastiketta. Tatteja voi myös säilöä kuivaamalla tai pakastamalla ne viipaleina.

Avainsanat: , , ,
Kategoria: Sienitietoutta
22 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>