Mesisienet

Tuntomerkit
Yleisimpiä mesisieniä ovat pohjanmesisieni ja nuijamesisieni. Pohjanmesisienen lakki on ruskehtavan keltainen ja ruskeasuomuinen. Sienen lakki on aluksi kupera, vanhemmiten laakeneva. Jalka on pitkä, hoikka, sitkeä ja lakin värinen, ja siinä on vaalea, pumpulimainen, ruskeasuomuinen rengas. Sienen heltat ovat kellertävät. Nuijamesisienen lakki on ruskeampi ja suomut pienemmät kuin pohjanmesisienellä. Mesisienten malto on ohutta ja kellertävää. Vanhemmiten mesisienten tuoksu on metallinen.

mesisieni

Kasvupaikat
Pohjanmesisieniä kasvaa tiheinä kimppuina koivun, kuusen ja muidenkin puiden kannoilla, sekä lahoavilla ja myös elävillä rungoilla, jonka vuoksi sieni aiheuttaa metsätuhoja. Nuijamesisieniä kasvaa usein nurmikolla, alustanaan maahan hautautunut puunjuuri tai oksa. Mesisienet ovat yleisiä koko maassa heinäkuusta lokakuuhun. Paras satoaika on elokuussa ja syyskuussa.

Käyttö
Mesisienestä käytetään vain lakit, koska sienen jalka on sitkeä. Ainakin suurempia lakkeja on hyvä keittää ennen käyttöä viisi minuuttia, jotta sienestä poistuu lievä metallimainen, vaikkakin vaaraton maku. Mesisieniä voidaan säilöä pakastamalla ne keittämisen jälkeen.

Avainsanat: , , ,
Kategoria: Sienitietoutta
08 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>