Mikä mahtava tattisato!

Hyvänen aika että tatteja on nyt joka paikassa! Tällainen tattisato on nähty viimeksi 4–5 vuotta sitten. Nämä Kainuun ja Rokuan jäkäläkankaat ne vasta ovat sienestäjän paratiisi! Ja uutiskynnyksiä on tällä viikolla ylitetty tateilla ihan ympäri Suomen.

Pitkän kuivan kauden jälkeen reilut sateet ja ilmojen viileneminen tekivät rihmastoille hyvää, siinäpä yksi syy iloon. Ja oijoi, miten mahtavan laatuisia ja toukattomia saaliit ovat olleet!

voitatti2

Kuvassa voitatti

Männynherkkutatteja on mielin määrin, se on tattien ykkönen. Kangastattejakin on oikein mukavasti, huomattavasti enemmän kuin aiempina hyvinä tattivuosina. Punikkitateista on saatavilla mahtava sato. Jopa lehtikuusentatteja on löytynyt.

Kyllä ei ole Sienimiehellä otsa rutussa niin kuin sillä Mielensäpahoittajalla, josta ne elokuvaakin pukkaavat!

Kolme kovaa viikonloppua

Kolme kovaa viikonloppua juoksuttavat tatinhimoisia. Yksi on takana, mahtisato tulevana viikonloppuna, ja senkin jälkeisenä pyhänä tatteja löytyy runsaasti. Eikä se sato siihen lopu – ei siis kannata huolestua, jos ei aiemmin metsään kerkiä. Mutta pääsato kerätään nyt.

Sienimies aina välillä kyselee, kiusallaan tai uteliaisuuttaan, että mistäs poimit. Vastaus on yleensä hyvin pitkä tuijotus ja käsien laaja kaari: ”Tuolta”. No, ihan huoletta voitte minulle hyvät tattipaikat paljastaa. Sienimies käypi vaikka ensin pelottelemassa karhut pois, niin uskaltaa muut sitten paremmin mennä, eikös?

Kultainen voitatti herkistää

Kauneimpia tatteja, mitä Sienimiehen mielestä on olemassa, on voitatti. On se niin hienon värinen ja mahdottoman hyvän makuinen!

Voitatin erottaa parhaiten muista tateista lakin alle piiloutuneesta, kauniin voinkultaisesta väristä. Lakista nyljetään ruskea pintakelmu pois, ja loppusieni puhdistetaan ja paloitellaan vaikka suoraan pannulle. Tämä se on oikea retkeilijän eväs!

Voitatit kannattaa hyödyntää nuorina ja pieninä, sillä vanhempi sieni kerää helposti toukkia. Reseptiksi rysäytetään tällä kertaa hieno voitattikastike, joka kannattaa nauttia tuoreen, voissa paistetun ahven-, kuha- tai haukifileen kanssa. Kasvimaalta voit napata seuraksi pieniä parsakaalinnuppuja tai uuden sadon perunoita. Tätä hurmaa nauttiessasi voit miettiä sienten ja uusien perunoiden syvintä olemusta. Siinä ollaan jo äärimmäisyyksien ääressä!

Jos et jaksa kokkailla, niin valmiiseen pöytään pääsee Rokua health & spa:ssa, jossa tatteja hyödynnetään à la carte -listalla ja esimerkiksi pienemmän ryhmän Kotamenyyssä.

Sienimies suosittelee:
Rokua health & spa:n à la carte: Savuporo-herkkutattikeitto
Hieno voitattikastike kalalle

Avainsanat: , , , , , , , ,
Kategoria: Blogi
03 Syy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>