Nautiskelijan perisuomalainen itsenäisyyspäivän menu

6. joulukuuta juhlimme jälleen aikuisen iän saavuttanutta Suomen maata. Sen kunniaksi Sienimies päätti laatia itsenäisyyspäivän menun, jossa kunnioitetaan perisuomalaisia raaka-aineita. Kaupassa käydessä voipi sitten itse kukin tutkailla tuotteita ja suosia suomalaista. Kotimaisia yrttejäkin on mukavasti saatavilla näin talvella.

Joissakin kohdin reseptejä voipi oikaista: vaikkapa hirvipadan hautuessa sohvalle lepäämään, ja jälkiruokaa tehdessä käyttämällä valmista pakastetaikinaa. Ei pidä keittiössä ressata, tulleepi vaan sanomista.

mustikkapiirakka

Näistä ruoista hirvipata kannattaa pistää ensiksi hautumaan ja valmistella siinä ootellessa alkuruoat ja jälkiruoat sellaiseen vaiheeseen, että kaikki on sopivaan aikaan tarjolla. Kerkiääpä tuossa vaikka postimerkkejäkin liimailla joulukortteihin. Juhlan loppuhuipennus, sinivalkoinen jälkiruokaunelma, nautitaan sitten Sibeliusta kuunnellen.

Alkuruoka: Graavisiikaa paahdetun ruisleivän, salaatin, etikkarouskujen ja tilli-smetanakastikkeen kanssa

valmista graavisiikaa tai siikafilettä
ruisvuokaleipää
jääsalaattia
tuorekurkkua
luumutomaatteja
etikkarouskuja
smetanaa
tilliä
sokeria
suolaa
rypsiöljyä
pippuria
sipulia
punasipulia halutessa

Osta valmista suomalaista graavisiikaa tai graavaa file itse suolaamalla pinta karkealla merisuolalla kevyesti, lisänä tilliä. Laita file jääkaappiin vaikkapa perinteiseen voipaperiin käärittynä astiassa. Illalla suolatessa siika on aamulla valmista. Sienimies suosii tässä tietenkin Oulujärven siikaa, se on Suomen parasta!

Leikkaa siiasta ohuita siivuja. Leikkaa ruisvuokaleivästä reunat veitsellä, paahda paahtimessa ja leikkaa palat kolmioiksi. Valmista kastike sekoittamalla smetanan joukkoon tilliä, hienonnettua sipulia  ja hieman suolaa.

Valmista salaatti repimällä vihreä salaatti paloiksi. Suikaloi kurkut, puolita tomaatit ja lisää ne salaatin joukkoon. Mausta salaatti sekoittaen siihen hieman öljyä sekä ripaus pippuria, sokeria ja suolaa.

Asettele lautaselle ruisleipäkolmiot ja niiden päälle graavisiikasiivut. Laita viereen salaattia. Kruunaa annos muutamalla etikkarouskulla, smetana-tillikastikkeella sekä halutessasi punasipulirenkailla. Kylläpä kelpaisi presidentillekin!

Pääruoka: Hirvenlihaa karpaloiden, herkkutattien ja juureksien kera

hirvenlihaa: paistia, lapaa tai etuselkää
juureksia kellarista: lanttua, naurista, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia
voita
karpaloita
herkkutatteja (tai muita sieniä jos tatit on jo syöty)
timjamia
rosmariinia
punaviiniä
suolaa
mustapippuria
keitettyjä perunoita tarjoiluun

Kuutioi hirvenlihat reiluiksi kuutioiksi ja ruskista ne pannulla voissa. Laita lihat pataan. Ruskista pannulla samankokoisiksi kuutioidut juurekset sekä kokonaiset tai pilkotut sienet ja lisää ne pataan. Laita vettä pannuun, kiehauta ja kaada vesi pataan. Lisää pataan saman verran punaviiniä kuin vettä, ja kaada tässä vaiheessa kokillekin yksi lasillinen. Nestettä tulee olla sen verran, että se nippa nappa ulottuu lihojen pintaan.

Lisää joukkoon kaksi timjaminoksaa ja yksi rosmariininoksa. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta uunissa 175 asteessa kunnes liha on kypsää, siis ainakin pari-kolme tuntia. Punaviiniä voi ottaa tässä vaiheessa toisen lasillisen, että jaksaa tarkkailla lihan kypsymistä. Lisää karpalot suoraan pakastimesta lähes valmiiseen pataan, jotta ne eivät ehdi hajota. Keitä perunat kaveriksi ja nauti pata alkuruoan jälkeen.

Jälkiruoka: Mustikkapiiras ja valkosuklaakastike isänmaan väreissä

valmista murotaikinaa kaupan pakastealtaasta
mustikoita
sokeria
perunajauhoja
kuohu- tai vispikermaa tai vaniljakastiketta
valkosuklaata

Sulata taikina ja vuoraa sillä pienet annosvuoat, tai isompi piirakkavuoka jos pieniä ei ole. Sekoita sokeri ja perunajauhot mustikoiden joukkoon, sekoitussuhde on ½ litraa mustikoita, 1 dl sokeria ja 1 rkl perunajauhoja. Kaada mustikat piirastaikinan päälle ja paista 175 asteessa kunnes piiraan reunat alkavat kauniisti ruskistua.

Valmista kastike kaatamalla kerma kattilaan ja paloittelemalla valkosuklaa joukkoon, kiehauta. Käytä kerman sijaan vaniljakastiketta, jos haluat vaniljaisemman maun.

Tarjoillessa laita piiraspala keittolautaselle ja kaada päälle reilusti kastiketta. Tarkista että Sibelius soi taustalla.

Oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja onnea Suomi!


Kategoria: Blogi
29 Mar

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>