Pikkujouluherkkuja sienistä

Nyt kuuluu joka nurkasta ja Suomen niemennotkosta ja saarelmasta tipetitap! Sienimieskin laittaa tonttulakin päähän ja ”tuunaa” sieniherkkuja pitopöytään.

Täältä plokista löydät reseptit sienisalaattiin ja etikkarouskuihin, jotka kuuluvat perinteisesti sekä pikkujoulupöytään että varsinaiseen joulupöytään. Perinteiden lisäksi Sienimies suosittelee, että laitetaan ainakin muutama erilainen ja uusi vaihtoehto pöytään. Ei sitten jouluna ne jouluruuat kyllästytä.

joulusienet

Tämän kuun reseptinä ja yhtenä vaihtoehtona Sienimies esittelee juures-sienisalaatin, joka on himppusen rikastettu, mukavan uudenmakuinen versio, vähän niin kuin rosollin ja sienisalaatin yhdistelmä.

Toinen vinkki on joulurouskut, joita voi jalostaa etikkarouskuista yksinkertaisella konstilla: pistä purkin pohjalle karpaloita ja pilkottua punasipulia, ja vähän jouluisia mausteita kuten neilikkaa ja kanelitanko, ja syksyllä säilötyt etikkarouskut liemineen päälle. Jopa tulee mukavan punaisia ja maukkaita joulurouskuja parin viikon päästä nautittavaksi.

Sienipiiras on myös oikein hyvä juhlatarjottava. Suppilovahveroita saa vielä marraskuussa lumentuloon asti, joten sieltä vaan metsästä hakemaan ja piirakoita pyöräyttelemään. Eipä siinä paljon muuta tarvitakaan kuin pari kinkkusiivua kyytipojaksi. Onpa se herkkua!

Lämmintä punaviiniä, tummaa olutta

Viini ei ole mikään helppo valinta etikkaisten sienten seuraksi. Monesti asiantuntijoiden suusta kuulee, ettei etikkaisten ruokien kanssa sovi viini ollenkaan. Sienimies on kuitenkin sitä mieltä, että jos on semmonen lämmin, ei liian voimakas tai tuhti punaviini, niin onpa se hyvä!

Pääasia että ottaa pikkujoulussa pikkusen viiniä, että tulee hyvälle tuulelle!

Olut kuuluu toki suomalaiseen joulupöytään jos ei viinistä perusta. Sienimies suosittelee sieniherkkujen pariksi tummaa olutta. Pari päivää yliollut kotikalja voipi myös olla mukava kumppani.

Varoitus hamsteri-ilmiöstä

Lopuksi varoituksen sana niin sanotusta hamsteri-ilmiöstä. Vaikka onkin vasta saatu kellarit täyteen perunoita ja juureksia, ja siellä on sienisäilykkeet, mehut ja hillot sievässä rivissä hyllyillä, niin ei kannata ruveta pihistelemään. Nyt pitää se kellari korkata ja käyttää sen antimia. Nuukailussa on vaarana, että keväällä joutuu tumppaamaan vanhentuneet tavarat tunkiolle.

Ei nimittäin mene kuin alle puoli vuotta, kun koittaa uusi sienikausi toukokuusta marraskuuhun. Joten kiireen vilikkaa sinne perunakellariin ja sato käyttöön! Hop hop!

Ja tip tap!

Sienimies suosittelee:
Jouluinen juures-sienisalaatti
Pikkujoulut Rokualla ja keisarillinen pikkujoulumenu

 

Avainsanat: , , ,
Kategoria: Blogi
07 Mar

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>