Punikkitatti

Tuntomerkit
Punikkitatin tuntomerkkejä ovat punaruskea lakki ja jalan musta tai ruskea nukkapinta. Pillistö on vaalea ja jalka tukeva. Punikkitatin malto tummuu leikkauspinnaltaan ja kypsennettäessä, mutta se on normaalia ja vaaratonta. Punikkitattilajeja ovat koivunpunikkitatti, haavanpunikkitatti ja männynpunikkitatti. Näitä ei tarvitse kerättäessä erotella toisistaan. Jos tattilajit haluaa oppia erottelemaan, kannattaa ottaa sienikirja metsään mukaan. Punikkitatti voi myös sekoittua lehmäntattiin, mutta nekin kelpaavat syötäväksi.

punikkitatti_2
Lähde: Wikimedia

Kasvupaikat
Punikkitatteja kasvaa kaikenlaisissa metsissä. Useimmiten sieni viihtyy nimensä mukaisen seuralaisen lähellä: männynpunikkitatti mäntymetsissä jne. Punikkitatteja löytyy koko maasta. Paras satoaika on heinäkuusta syyskuuhun.

Käyttö
Punikkitateista, kuten muistakin tateista, veistetään kerättäessä multainen osa jalasta pois ja tarvittaessa pillistö poistetaan. Ennen säilöntää tai ruoaksi laittoa punikkitatit paistetaan pannulla omassa liemessään kypsiksi: liian vähän kypsennettyinä ne voivat aiheuttaa vatsaoireita, tosin vaarattomia sellaisia. Punikkitatti tummuu kypsennettäessä, mutta se on normaalia. Sienet voi myös säilöä pakastamalla tai kuivaamalla ne viipaleina. Paistamatta säilötyt sienet on kypsennettävä hyvin ennen ruoaksi laittoa. Punikkitatit sopivat perinteisten muhennosten ja kastikkeiden lisäksi vaikka lihamurekkeeseen ja sämpylätaikinan mausteeksi.

Avainsanat: , , , ,
Kategoria: Sienitietoutta
22 Elo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>