Suppilovahvero

Tuntomerkit
Suppilovahvero muistuttaa hieman kanttarellia eli keltavahveroa, mutta on hieman pienempi ja hennompi, muodoltaan kanttarellin tavoin suppilomainen tai torvimainen sieni. Suppilovahveron lakki on ruskea ja jalka keltainen. Jalka on melko ohut ja ontto. Lakin alapinta on helttamainen, poimuinen ja väriltään kellertävänharmaa.

Lähde: Wikimedia

Lähde: Wikimedia

Kasvupaikat
Suppilovahveroita kasvaa yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. Ne kasvavat suurina ryhminä sammaleisissa kuusimetsissä mutta myös sekametsissä. Sieniä voi olla vaikea havaita, koska ne kasvavat monesti syvällä sammalen seassa. Myös värinsä puolesta ne ovat aluksi hankalasti havaittavia. Suppilovahveron satoaikaa on myöhäinen syksy. Sientä löytyy syyskuusta marraskuuhun, lumettomina talvina vielä joulukuussakin.

Käyttö
Suppilovahverot soveltuvat sekä pakastettaviksi että kuivattaviksi. Ennen pakastamista suppilovahveroista haihdutetaan enin vesi pois paistinpannulla. Suppilovahveroita voi käyttää monipuolisesti erilaisiin ruokiin: kastikkeisiin, keittoihin, piiraisiin, pizzoihin, murekkeisiin, kiusauksiin ja sellaisenaan lisukkeeksi. Suppilovahveroissa on paljon D-vitamiinia, jonka saanti talvella on tärkeää.

Avainsanat:
Kategoria: Sienitietoutta
11 Lok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>