Tulevan kesän sieniennuste

Siitepölyennusteita pukkaa telkkarista, joten Sienimies astuu heikoille kevätjäille ja ennustelee uskaliaasti tulevan kauden sienisatoa. Tällä ennustuksella ei sitten ole minkäänlaista takuuta, vaan vastuu on täysin lukijan.

Kevään korvasienisadon veikkaisin olevan kohtuuaikainen, mutta määrällisesti se saattaa jäädä tyngäksi. Lunta ja routaa on ollut vähän, joten sulavaa kosteuttakin on niukasti. Hyvä sato vaatisi tasaisesti lämpimiä kevätsateita.

sienet

Valppaana ja aikaisin kun on liikkeellä, niin saalista voipi saada. Etelästä alkaen Savon seudulle ensimmäisiä korvasieniä saa jo huhtikuun loppupuolella. Rokuan korkeudellakin korvasientä on mahdollista löytää toukokuun alkuviikoilla, joten oikein hyvällä tuurilla kevään korvasieniä on Rokua health & spa:n äitienpäiväbuffassa. Lapissa korvasientä saa kesäkuun ensimmäisestä viikosta, ja luulenpa että siellä sato on parempi kuin etelässä.

Korvasieniin keskittyy myös tämän kuun resepti, korvasienimuhennoksella täytetyt nokkoslätyt, joita voi tarjoilla vaikka vapun tai äitienpäivän kunniaksi siellä, missä satoa jo saa. Ja sitten tarkkana: korvasienten kanssa pitää muistaa se ryöppäys hengenvaarallisen myrkyn poistamiseksi ennen ruoaksi valmistusta! Tarkista tarkat ryöppäysohjeet Sienitietoutta-osion korvasieniohjeesta.

Sienimiehen unelmakesä: sateinen ja kylmä

Haperot, kanttarellit ja muut kesän ajan sienet menestyvät, jos kesä on Sienimiehen unelmakesä: kylmä ja sateinen. Sellaista ei vaan tietenkään kukaan lomalainen toivo. Ne sienet vaan ei ilman kosteutta nouse.
Loppukesä on siis täysin kiinni sateista ja sukkien asennosta saappaiden sisällä. Haaparouskuja ja karvarouskuja saadaan kohtuullisesti, pääsato on syyskuussa. Kangasrouskujen sato jää myöhäiseksi ja aika pieneksi. Ne eivät oikein kerkiä päästä vauhtiin.

Tateista on semmoinen tuntuma, että niistä tulee kohtuuhyvä ja hyvälaatuinen sato. Nyt on ollut peräkkäin muutama huono tattivuosi, joten tämä ennustus ei voi mennä paljon pieleen, mutta mitäänhän en lupaa. Kangastattiakin saadaan ehkä pitkästä aikaa, sitä ei ole saatu moneen vuoteen.

Lampaankäävät ja vaaleat orakkaat nousevat myös runsaslukuisina, hyvänlaatuisina ja madottomina kurujen jyrkkiin, hämäriin etelärinteisiin (kuulostipa herkältä, se tämä kevät vetää Sienimiehenkin runolliseksi). Suppilovahveroiden osalta sanoisin, että vuosi on viime vuoden kaltainen: valitettavasti huonohko.

Selitellään sitten syksyllä

Lotossa Sienimiehellä on aina ollut huono tuuri, mutta jospa tässä kohtaa sattuisi edes lisänumerot kohilleen! Onhan tämä ”ennustaminen” niin perskuleen helppoa. Selitellään sitten syksyllä jos jossain kohtaa meni pieleen. Mutta jos ennustus jonkun sienen huonosta sadosta menee pieleen, niin sehän on vaan hyvä asia…

Sienimies suosittelee:
Korvasienimuhennoksella täytetyt nokkoslätyt
Rokua health & spa buffetruokailut

Avainsanat: , , , , , , , , , ,
Kategoria: Blogi
10 Huh

2 vastausta artikkeliin ”Tulevan kesän sieniennuste

 1. Ämmi

  Ensimmäiset sangolliset korvasieniä poimittu eilen Posiolla. Erinomaista sientä, paljon on nousemassa lisää.
  Koppelolla on munat pesässä ja vieressä kasvoi sientä ihan lumen rajallakin!
  Enpä ole ennen näin aikaisin herkkuja poiminut!

  Vastaa
  1. sienimies

   Liekö oisi Sienimiehen ennustus aikaisesta sadosta sitten osunut nappiinsa, mutta jospa tuo tynkä sato jäisikin haaveksi kun Posiollakin asti jo korvasieniä sangoittain poimitaan.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>