Viinihapero

Tuntomerkit
Viinihaperon lakki on viinin- tai orvokinpunainen, reunoiltaan vaaleampi. Vanhemmiten lakin väri haalistuu. Sienen heltat ovat vaaleankellertävät. Viinihaperon valkoinen jalka harmaantuu kun sieni kasvaa vanhemmaksi.

Yleisesti haperot tunnistaa siitä, että jalkaa taitettaessa ne ”hapertuvat” eli murtuvat pesusienimäisiksi paloiksi. Sienen malto on valkoista, kiinteää, haurasta ja harmaantuvaa. Maistettaessa viinihaperon maku on mieto.

Lähde: Wikimedia commons

Lähde: Wikimedia commons

Kasvupaikat
Viinihaperoita esiintyy koko maassa runsassatoisena kallioisissa havu- ja sekametsissä. Sieniä löytyy huonoinakin sienivuosina ja parasta satokautta on elo-syyskuu.

Käyttö
Viinihapero sopii valmistettavaksi monin tavoin. Mietona sienenä se soveltuu sellaisenaan paistettavaksi, muhennoksiin, keittoihin, salaatteihin, patoihin ja laatikoihin muiden sienien jatkeeksi. Sieniä voidaan myös säilöä omassa liemessä hauduttamisen jälkeen kuivaamalla, pakastamalla, öljyssä tai etikassa.

Avainsanat: , ,
Kategoria: Sienitietoutta
06 Kes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>