Voitatti

Tuntomerkit
Voitatin tunnistaa ja erottaa parhaiten muista tattilajeista vaaleankeltaisesta tai voinkeltaisesta, pehmeästä malto-osasta ja keltaisesta, tiheästä pillistöstä. Voitatilla on kastanjan- tai suklaanruskea tai hunajankeltainen lakki, joka on kuivalla säällä kiiltävä ja kosteammalla säällä limainen. Jalassa on suurehko rengas, joka peittää ensin pillistön. Sienen kasvaessa rengas liimautuu jalanmyötäiseksi. Renkaasta ylöspäin jalka on kellertävä ja siitä alaspäin harmaanvalkoinen. Voitatin maku on mieto ja tuoksu raikas.

voitatti

Kasvupaikat
Voitatti kasvaa yleisenä kangasmetsissä männyn seuralaisena. Sitä löytyy usein myös pihoista ja puistoista polkujen heinittyneiltä reunoilta. Paras satoaika on heinäkuusta syyskuuhun, jopa lokakuuhun asti.

Käyttö
Voitatti kannattaa kerätä mahdollisimman nuorena, jotta toukat eivät ehdi löytää sitä, ja ennen kuin sieni alkaa pehmetä. Sienen ruskea pintakelmu kannattaa kuoria pois poimiessa. Voitatti on erittäin herkullinen ruokasieni, joka sopii sellaisenaan pannulla paistettavaksi yksinään tai muiden tattien seassa. Sieni on erinomainen lisä myös keitoissa ja muhennoksissa. Voitattia voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla tai marinoimalla sienet mausteliemessä.

Avainsanat: ,
Kategoria: Sienitietoutta
03 Syy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>